Sayfalar

14 Ekim 2010 Perşembe

Muhtar Beğendi

Patenti bana ait bir lezzet paylaşacağım sizlerle.
Malumunuz, Osmanlı saray mutfağının temel lezzetlerinden birisi Hünkâr Beğendi.
Temel malzemeleri et ve patlıcan. 
Yaşam koşullarının her gün biraz daha ağırlaştığı Türkiye’de etin kilosu olmuş 40 lira.
Hal böyle olunca birçoğumuz sadece “seyreyle gözüm” deyip yutkunmakla geçiştiriyoruz et ihtiyacımızı.
Allahtan balık ve tavuk varda, mahrum kalmıyoruz proteinden.
Klasik Hünkâr Beğendi den farklı olarak kırmızı et yerine beyaz eti tercih ediyoruz ve bu yüzden hünkar değil muhtar beğendi oluyor ismi :)

Malzemelerimiz ise şunlar.
4 adet patlıcan
1 kaşık un
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı, tereyağı sevmeyenler için 3 yemek kaşığı ayçiçeği yağı.
400 gram tavukgöğsü.
3 - 5 adet iri mantar.
3 – 5 adet yeşilbiber.
2 adet orta boy domates.

Tavukları mantarları biberi ve domatesi sotelik doğrayalım.

Tavukları bir tencerenin içine alalım ve beyaz renk alana kadar çevirelim. Sonra mantarları katalım ve suyunu çekene kadar onları da çevirelim. Biberlerimiz de tencereye atalım ve biberler öldükten sonra domatesi katıp 20 dakika kadar kısık ateşte pişirelim.

Bu sırada ocağın diğer gözünde patlıcanları közleyelim. 
Közlediğimiz patlıcanların yanan kabuklarını soyup bir kenarda bekletelim

ve beşamel sosumuzu yapmaya başlayalım.
Dibi almayacak tencerenin içersine tereyağını yahut 3 yemek kaşığı sıvı yağı koyalım üzerine bir yemek kaşığı un katalım ve topaklanmaması için hızlıca çevirdikten sonra sütümüzü katalım ve hızlıca çevirmeye devam edelim. Hafif koyu kıvamdaki beşamel sosumuzu ocaktan indirelim ve közlediğimiz patlıcanlarla beşamel sosumuzu karıştırıp el mikseriyle iyice özdeşleşmesini sağlayalım. Beğendiğimiz hazır.
Hazırladığımız beğendiyi  düz bir servis tabağına sürelim ve üzerine hazırladığımız tavuğu bırakalım. Şık görünümü ile damaklarda yer edecek enfes bir lezzet.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder