Sayfalar

29 Ekim 2010 Cuma

Arnavut ciğeri

Uzunca bir süre rakı mezelerinin reçetelerini paylaşacağım sizlerle.. Arnavut ciğeri ile başlayalım istedim. Kendisi rakı masasının önemli şahsiyetlerinden birisidir. Rakı hakkında yazılan şiirlerde kendisi figüran olarak yer almıştır. Ne diyor Metin Eloğlu?

"Bu zıkkımın yanında
Arnavut ciğeri ister,bir.
Çiroz salatası ister, iki.
Cacık ister, üç.
Adalet, müsavat, hürriyet demeye 
Sadece yürek ister."






Malzemeler:
Yarım kg dana ciğer
2 su bardağı süt
Tatlandırmak için baharat (kırmızı biber, kekik, kimyon)
Kızartmak için yağ
Yeterince tuz
Yapılışı:
Ciğerlerimizi küçük küçük doğrayalım. Yaklaşık bir saat kadar sütte bekletelim. Daha sonra süzdüğümüz ciğeri unlayalım. Önceden kızdırdığımız yağın içerisinde ciğerlerimizi kızartalım. Arnavut ciğerinin püf noktası, ciğeri tam zamanında yağın içinden çıkartmaktır.
Nedir tam zamanı? Ciğerin içi hafif pembe olacak. Siz onu yağdan çıkardıktan sonra ciğerin içerisine giren yağ onu pişirmeye devam edecektir. Kızarma süresi yaklaşık iki buçuk üç dakikadır. Arzu eden ciğerle aynı ebatlarda doğradığı patatesi de kızartıp ciğerin arasına katabilir. Ya da piyaz olarak doğradığı kırmızı soğanı ciğerin yanında garnitür olarak verebilir.

Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder